0619173659
info@vitaleverbindingen.nl

”Dit is niet het leven wat ik wilde”

Jouw community van en naar herstel

”Dit is niet het leven wat ik wilde”

Het ook wel partydrug genoemde GHB is de straatnaam voor gamma-hydroxyboterzuur. Het is een verdovend middel. Andere namen zijn: vloeibare XTC, G, buisjes. Van oorsprong is het een narcosemiddel. Het is een doorzichtige vloeistof en wordt vaak verkocht in buisjes van 5 milliliter. GHB is geurloos en heeft een zoute smaak. Het wordt meestal gedronken, vaak vermengd met een drankje vanwege de zoute smaak. GHB is zéér verslavend. Al na enkele weken frequent gebruik kan de GHB-gebruiker afhankelijk worden.

Johan (1) was van zijn 17e tot zijn 23e verslaafd aan GHB. Zijn leven werd er zelfs op een gegeven moment volledig door beheerst. Hij is inmiddels alweer zeven jaar van zijn verslaving af en wil graag zijn ervaring delen, in de hoop dat het mensen ervan weerhoudt om ermee te beginnen of, als iemand al verslaafd is, ertoe aanzet om ermee te stoppen.


”Inmiddels is het alweer 7 jaar geleden sinds ik gestopt ben met GHB. Ik kwam ermee in aanraking toen ik 17 jaar was; uiteindelijk was ik rond mijn 23e er pas van af. GHB is, naar mijn mening, een “insluiper”. Daarmee wil ik zeggen dat ik niet gelijk verslaafd was. Dat ging achteraf gezien heel geleidelijk.
Het effect van GHB was heel subtiel voor mij. Ik zou het bijna willen omschrijven als een antideprissivum want in de eerste maanden, van mijn verslaving, voelde het alsof ik een “roze bril” op had. Het effect duurt ongeveer twee uur en je  hebt er geen kater van, mits de dosering laag is. Helaas kwam ik er pas later achter dat GHB wel degelijk een kater achterliet, alleen kwam die in de vorm van ontwenningsverschijnselen.
Rond de tijd dat ik verslaafd raakte ging het niet zo goed op school en de toename van mijn GHB-gebruik hielp ook niet echt. Verder had ik nog andere stressbronnen die de verleiding, achteraf gezien, naar een buisje groter maakte. In een periode van een paar maanden ging ik van weekendgebruik naar dagelijks gebruik, denk aan 8 buisjes (van 3 ml) per dag. Al snel kwam ik erachter dat ik me niet meer goed voelde als ik geen GHB nam. Ik had overal kriebels op mijn huid, droge ogen, klamme handen en voeten en een vreemd gevoel in mijn nek. Naast de lichamelijke klachten voelde ik me niet op mijn gemak, alsof ik continue opgejaagd was en zenuwachtig. De eerste keer dat ik ontwenningsverschijnselen kreeg, en de link legde met mijn GHB gebruik, schrok ik ervan en ben toen een week gestopt. Maar ik was mentaal al verslaafd en ik kwam in een vicieuze cirkel terecht waarin ik gebruikte om “mezelf te zijn” en de ontwenning te vermijden. Naar mijn mening is een GHB verslaving daarom zo hardnekkig; je raakt jezelf kwijt en je “ware ik” wordt de persoon onder invloed van GHB. Op een gegeven moment gebruik je alleen nog om je normaal te voelen en normaal te functioneren, althans dat was bij mij het geval.
Na dit een paar jaar te hebben volgehouden raakte ik de bodem van de put. Lichamelijk maar vooral mentaal kon ik het niet meer aan. Inmiddels was ik ook vrienden kwijt. Maar ik was vooral mezelf kwijt en leefde ik als een kluizenaar. Pogingen tot school en werk lukten niet omdat mijn leven draaide om GHB. Tegen het eind van mijn verslaving gebruikte ik 24/7 en werd ik zelfs ‘s nachts wakker, om de paar uur, omdat mijn lichaam een dosis nodig had. Toendertijd had ik nooit gedacht dat het zou lukken om te stoppen of dat ik nuchter mijzelf weer kon zijn. Maar toch schrijf ik dit nu, jaren later, GHB vrij. Het heeft me veel gekost maar ik ben blij dat ik toen de “realist” in mijzelf vond en gedacht heb: dit is niet het leven is wat ik wilde. Dat is ook mijn advies voor de mensen die dit eventueel lezen en kampen met een GHB verslaving; wees realistisch, denk vooruit en stel de hamvraag: Wil en kan ik zo het leven door? Deze vraag vroeg ik mijzelf de dag dat ik besloot te stoppen en zelfs mijn verslaving kon daar geen ja op antwoorden.”’

(1)  Johan is een gefingeerde naam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.