0619173659
info@vitaleverbindingen.nl

Hitte, Corona en verbinding het kan!

Jouw community van en naar herstel

Hitte, Corona en verbinding het kan!

Hitte door de zon

Het is nu hitte in plaats van warmte. Wat kunnen we doen? Waarschijnlijk hoeft niemand te vertellen wat te doen bij hitte. Toch doen we dat, omdat we soms iets vergeten. Vergeten te drinken, maar ook vergeten dat we niet alleen zijn. Vitale Verbindingen heet iedereen welkom. Je hoeft het niet alleen te doen, we zorgen voor elkaar. Daarom hier een stukje over wat we kunnen doen voor elkaar zonder al teveel moeite, tijd en kosten en binnen de mogelijkheden van de Corona-regels.

Dit geldt voor elk medemens, maar er zijn mensen die wat extra nodig hebben. Ikzelf vergeet soms om te drinken. Dat is voor niemand goed. Maar er zijn vast meer mensen die het vergeten. Daarom schrijf ik nu met de hitte de komende dagen hier wat over.

Iedereen moet rekening houden met de hitte. Dit geldt nog meer voor mensen met bijvoorbeeld diabetes, hartklachten of overgewicht. Of mensen met nier- of hartproblemen. Deze mensen zullen sneller uitgedroogd of oververhit raken.

Daarom is het belangrijk dat we allemaal, altijd schoon water of vocht tot onze beschikking hebben.

Het Vitale keukenteam zorgt dat het er altijd een kan met koud en schoon water staat. Vrijdagmiddag zal hiervoor het keukenteam zelfs een extra rondje lopen.

Gevuld glas tijdens de hitte

Dit om iedereen te vragen of het glas mag aangevuld worden. Niet om te betuttelen, maar omdat we om elkaar geven. Dit omdat iedereen wel eens iets vergeet en omdat het meer Corona proef is als niet iedereen met de handen aan de kan zit. Mocht je aan de kan zitten, ontsmet je handen.

Met drinken hoef je niet te wachten tot je dorst heb. Zeker niet de mensen die medicijnen slikken die het dorstgevoel verminderen (kijk hiervoor in de bijsluiter van je medicijn) Ook zijn er medicijnen die het zweten verminderen (medicijnen tegen parkinson en psychoses). Dit maakt de kans op oververhitting groter.

Hitte en uitdronging herkennen

Dat iedereen anders is, weten we wel. Voorbeelden van symptomen die kunnen wijzen op uitdroging zijn divers. Ee droge mond of duizeligheid, weinig plassen, verwardheid of moeilijke verstaanbaarheid. Bovendien kan je bij jezelf kijken naar de kleur van je urine. Bij uitdroging zal deze donkerder zijn. Als deze klachten aanhouden, is het verstandig een afspraak met je huisarts te maken.

  • Droge tong
  • Duizeligheid
  • Weinig plassen
  • Verwardheid of moeilijk te verstaan
  • Donkere urine

Hitte, een paar tips

  • Laten we begrip voor elkaar hebben. Voor iedereen is het handig om het tempo aan te passen. Voor jou én de ander.
  • Hitte kan de concentratie minder maken, word niet gelijk boos als de ander een fout maakt.
  • Neem een handdoekje mee, als je het te warm krijgt dan hou het doekje onder de koude kraan en leg het in je nek.
  • Zorg voor een eigen waterflesje, hou je flesje uit de zon en was het elke dag.
  • Probeer alcohol te vermijden, dit drijft vocht af.

Een leuk filmpje over hitte van het RIVM

Het begint over mensen die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen, kijk het filmpje van het RIVM en zie dat het voor iedereen nuttig is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.