0619173659
info@vitaleverbindingen.nl

Kerstactie door Vitale Verbindingen

Jouw community van en naar herstel

Kerstactie door Vitale Verbindingen

Wij (Michelle, Anisha en Serillio) zijn stagiaires bij Vitale Verbindingen. Wij zijn studenten die de opleidingen sociaal werk aan het Rijn IJssel College en Social Work aan de HAN in Nijmegen volgen. We hebben de kerstactie van Vitale Verbindingen bedacht.

Herstelcommunity

Vitale Verbindingen is een herstelcommunity voor (wijk)bewoners met een psychische kwetsbaarheid. We zitten in de buurthuis de Nieuwe Hommel in Arnhem. Wat hebben we een ongelofelijk raar jaar gehad door corona. Desondanks werd bij ons binnen besloten dat dit ons niet tegen ging houden om toch wat leuks voor kerst te gaan doen. We bedachten een kerstactie en kozen voor het JONA huis, omdat de doelgroep jongeren ons erg interesseert en wij graag ook iets doen voor deze jongeren.

JONA huis

Het JONA huis is een opvang voor zwerfjongeren tussen de 16 en 26 jaar die dakloos zijn of dreigen te worden. Jongeren die daar terechtkomen hebben problemen op het gebied van huisvesting, financiën, justitie of verslaving. Het is een onderdeel van Pactum en de volledige naam is hulpverlening integrale aanpak zwerfjongeren. We zijn twee keer naar het Jonahuis gegaan om kennis te maken met de jongeren en kijken wat we voor ze konden betekenen om voor hun een fijne kerst te creëren. Samen met de vrijwilligers hebben wij een mooie kerstactie bedacht.

Hoe het idee ontstond

Het idee dat wij hebben bedacht was in samenwerking met onze kok Jimmy. Jimmy wilde graag dat de actie die bedacht werd iets was waar hij aan kon deelnemen met zijn heerlijke kookkunsten. Zo zijn we gezamenlijk op het idee gekomen om een Surinaamse maaltijd te maken, Roti. Hierbij hebben we rekening gehouden met verschillende specifieke maaltijdkeuzes; halal kip voor de geloofsovertuiging van jongeren en maaltijden zonder kip voor de vegetarische jongeren.

Geld inzamelen

Om dit allemaal te bekostigen kwamen we op het idee om geld in te zamelen. Ons streefdoel was €60 euro (om voor ongeveer 10 jongeren te koken). De geldteller op onze donatie pagina bleef maar oplopen. Vrienden, familie en collega’s hebben allemaal een donatie gedaan, uiteindelijk kwamen we op een bedrag uit van maar liefst €225 euro! Wij willen jullie hierbij nogmaals bedanken voor de gulle donatie.

Met dat grote bedrag konden we natuurlijk nog veel meer doen. Het JONA huis kwam met de voorstel om van één maaltijd een uitgebreid kerstmaal te organiseren. We waren het eens met het voorstel. We wisten dat onze vrijwilliger Sonja goed kan bakken. Een voor- hoofd- en nagerecht. Toen we ook nog is een donatie kregen van de kerk (€100) was dit helemaal geweldig. Van dat geld hebben we ook nog een heleboel kerstpakketten geregeld. 

Wat we dus uiteindelijk hebben gedaan is voor 15 jongeren een kerstdiner georganiseerd en voor 20 jongeren kerstpakketten gemaakt, want iedereen verdiend een fijne en bijzondere kerst. Ook als je het allemaal niet zo breed hebt. Voor de kerstpakketten hebben wij hulp gehad van de begeleiders van we hebben samen met het JONA huis om de tafel gezeten om te bedenken waar de jongeren de meeste behoefte aan hebben om in hun kerstpakket te krijgen. Daaruit kwam een leuk en handig kerstpakketje met daarin een douchegel, deodorant, tandpasta die zorgen voor mooie glimmende tandjes voor bij het kerstdiner of oud en nieuw en nog wat lekkere snacks. Margriet een andere vrijwilliger bij ons heeft zelfs nog zelf tafeldecoratie gemaakt zodat de kerstsfeer helemaal compleet was.

De voorbereidingen

Woensdag 24 december 2020 hebben met een gezellige sfeer en goede moed de grote voorbereidingen gedaan voor de kerstactie.

Op Eerste Kerstdag hebben we met een klein groepje van het keukenteam en de stagiaires lekker gekookt en de laatste puntjes op de i gezet. Toen konden onze vrijwilligers Jimmy en Frank de heerlijke maaltijden en kerstpakketten naar de jongeren van het JONA huis brengen.

Een fijne Kerst

De jongeren waren enthousiast en zelfs lichtelijk emotioneel dat ze toch een fijne kerst konden hebben maar vooral dat iemand aan ze dacht.

Onze missie

Dit liet ons zien hoe belangrijk het is om er te zijn voor de kwetsbare mensen in de samenleving. Dit sluit ook perfect aan bij de missie van Vitale Verbindingen.

Gebruik gemaakt van de 4 O’s ontwikkelen, ondersteunen, ondernemen en ontmoeten. In de toekomst willen we de jongeren de nieuwe Hommel laten ontmoeten, zodat ze de kans krijgen om eventueel zelf iets te ondernemen. En we ze de mogelijkheid kunnen bieden om zichzelf te ontwikkelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.