06-16307949
info@vitaleverbindingen.nl

Onze Vitale Verbinders

Jouw community van en naar herstel

Vitale Verbindingen is een community waarin iedereen een bijdrage levert. Op deze pagina stellen we ons graag aan jullie voor!

Vitale Verbinders

Johan Hol – Ervaringsdeskundige – Team VV

Ik ben als vrijwilliger bij vitale verbindingen begonnen toen mijn herstel proces begon na mijn dakloosheid, mijn oud begeleider van ribw stelde voor om me nuttig te maken binnen een buurtcentrum in de horeca.
ik ben begonnen in de horeca als gastheer tot na mijn cursussen en opleiding toen heb ik de taak als wmo begeleider en ervaringsdeskundige herstel ondersteuner op me genomen en draai ik een project ( je hoort erbij ) dit project is opgezet door mij en een oud collega om de dak en thuislozen jongere van pactum te activeren en tools mee te geven zodat ze houvast kunnen hebben om op eigen benen goed te kunnen blijven staan.Tevens geef ik soms ook herstel trainingen zoals : Ervaringswerker in de wijk
Het bevalt mij prima bij vitale verbindingen. ik heb hier veel groei mogelijkheden gehad en ben ook bezig om mijn stokje door te geven aan een nieuwe binnen vitale verbindingen om zich verder te kunnen ontwikkelen.
Vitale verbindingen betekent voor mij in me eigen kracht te kunnen komen op een humane manier. je wordt er gehoord en er wordt rekening met je gehouden
Ik ben Johan, Ex verslaafde en ex- daklozen in herstel.nadat ik dakloos ben geraakt door diverse omstandigheden ben ik met herstel begonnen en is mijn leven drastisch veranderd op een positieve manier. Ik heb dus te maken gehad met verslaving/ dakloosheid/ en ggz problematieken zoals persoonlijkheids stoornis, angststoornissen vervolgens heb ik de diagnose ADHD / ADD gekregen en dat heeft mij veel inzichten gegeven waar ik mee aan het werk kon.na 3 jaar in herstel heb ik besloten de opleiding te gaan volgen tot ervaringsdeskundige om zo mijn valkuil om te buigen in kracht voor mensen om mij heen in de maatschappij.


Linde
Coorditnator – Ervaringsdeskundige
José van de waard heb ik een aantal jaar geleden ontmoet bij een training. Wij hebben door de jaren heen contact gehouden. Zij wees mij op de vacature die een aantal maanden openstond. Ik heb toen gesolliciteerd en zit ik hier alweer 4 maanden.
Als coördinator van de herstel-community.
Na vier maanden durf ik te zeggen dat ik eindelijk een beetje geland ben. Ik zie wat er moet gebeuren en dat geeft rust. Dat is heel fijn. Ik zit op de juiste plek!
Deze community heeft zoveel te bieden. Je voelt dat er de afgelopen jaren met hart en ziel is gewerkt door iedereen om dit tot een succes te maken. Ik ga het goede werk voortzetten samen met iedereen die hier een rol heeft.
Ik ben naast hard werken ook dol op een goede grap! Wees welkom om die grap (en alle andere dingen) met mij te delen.”


José
Team Zuid – Ervaringsdeskundige
Tijdens het begin van de coronaperiode hield mijn baan als evenementenplanner op. Dit was heel jammer maar het gaf mij ook de kans om nu eindelijk mijn hart te gaan volgen en werk te gaan doen waarin ik het verschil kan maken, door mijn ervaringsdeskundigheid op gebied van psychische kwetsbaarheid en chronische ziekte, structureel in te gaan zetten. Vitale Verbindingen leek mij de perfecte organisatie daarvoor. Na een kennismakingsgesprek met Marjet en Janite heb ik mij ondergedompeld in de organisatie en werd ik opgenomen in het team van Ervaringsdeskundigen. Na twee maanden werd mij gevraagd of ik het Zomerschool project van 2021 wilde coördineren en uitvoeren en dat was het moment dat ik officieel als ZZp-er bij Vitale Verbindingen gestart ben.
Inmiddels zijn we drie Zomerschool-periodes verder en werk ik nog steeds met veel plezier bij Vitale Verbindingen. Naast de Zomerschool coördineer en begeleid de vrijwilligers op onze locatie in Arnhem-Zuid. Tevens begeleid en coach ik bewoners uit Arnhem die bij ons een WMO-Activerend Werktraject volgen. Gedurende dit traject kunnen zij zich vanuit, een veelal geïsoleerde thuissituatie, ontwikkelen tot zelfstandige vrijwilligers die weer in hun kracht gaan staan!
Ik  vind het geweldig om vanuit Verbinding samen met de vrijwilligers en bewoners te ontdekken waar hun talenten liggen en hoe zij verder aan hun herstel en zelfregie kunnen werken. Uit ervaring weet ik hoe moeilijk het is, als je voor langere tijd uit het arbeidsproces bent geweest, om hierin terug te keren. Steun vanuit je omgeving is dan zo belangrijk. Daarom wordt de steun die onze mensen vanuit de community Vitale Verbindingen krijgen als helpend ervaren; iedereen er mag zijn met haar of zijn kwetsbaarheid en het onderling delen van ervaringen geeft onze deelnemers hoop en zicht op weer mee mogen doen in de maatschappij.
Ik ben dankbaar dat ik onderdeel mag zijn van Vitale Verbindingen!

Jimmy

Kartrekker, horecateam

“In 2010 ben ik opgenomen bij de organisatie Woonzorgnet voor begeleid wonen. Na 2 jaar heb ik in samenwerking met het RIBW een cursus `Werken met je ervaring´ aanbevolen gekregen via het STIP (Steun- en InformatiePunt) in Arnhem. Via een hulpverlener van mij heb ik Janite leren kennen, die toen bij Vitale Verbindingen de cursus tot ervaringscoach in de wijk gaf. Ik heb toen in 2014 deze cursus gevolgd en zo heb ik Marjet leren kennen. Daarna heeft Marjet mij gevraagd of ik als vrijwilliger aan de slag wilde gaan bij Vitale Verbindingen en dit ben ik toen gaan doen.

Vitale Verbindingen moest in die tijd De Nieuwe Hommel draaiend houden, het RIBW zat boven in De Nieuwe Hommel en zij hadden aan Vitale Verbindingen gevraagd om een ontmoeting te maken voor daklozen en soep te maken één keer in de maand. Dit ben ik toen gaan doen. Vitale Verbindingen is daarna gaan groeien en zo ontstond de Pannenkoeken Inloop op woensdag en de Soep Inloop op vrijdag, met aansluitend een workshop.

Op dit moment zet ik mij in voor Vitale Verbindingen door het maken van soep, het doen van inkopen, ik ben gastheer en als er nieuwe mensen komen, probeer ik ervoor te zorgen dat mensen zich op hun gemak voelen. Het bevalt mij goed hier.

Buiten Vitale Verbindingen geef ik gastlessen op de HAN over mijn verleden met drugsgebruik. Vitale Verbindingen betekent voor mij dat ik iets om handen heb, waar ik mij blij kan voelen en ik me kan irriteren, en facetten van mijzelf kan laten zien. Ik voel dat ik er toe doe, zoals iedereen kan zeggen dat hij er toe doet. Ik leer bij Vitale Verbindingen verantwoordelijkheidsgevoel en de leiding te nemen.”

Roland

Horecateam

“Ik heb Vitale Verbindingen via Sita leren kennen. Lange tijd woonde ik met mijn moeder, toen zij naar een seniorenwoning ging veranderde dat. Ik ging toen begeleid wonen. Bij de Oude Doelen heb ik ook gewerkt, maar ik vond dit gezelliger en dichterbij huis. Ik vind hier sociale contacten en gezelligheid. Het is hier niet alleen werken, het is hier ook samen zijn. Ik ben de afwashulp en dat doe ik met veel plezier, door de gezelligheid met andere mensen.”

Sandra van der Vegt

Sandra

Ervaringsdeskundige, begeleider, projectondersteuning

“Ik ben bij Vitale Verbindingen terechtgekomen omdat ik op zoek was naar een mogelijkheid om mijn ervaringsdeskundigheid in te kunnen zetten. Ik ben toen in Arnhem op zoek gegaan naar de mogelijkheden en zo ben ik in contact gekomen met Vitale Verbindingen. Ik ben begonnen als vrijwilliger en gaf toen workshops voor groepen en daarna deed ik ook 1 op 1 begeleiding met de mensen. Nadat ik de training ‘Ervaringswerker in de Wijk’ heb gevolgd bij Vitale Verbindingen, ben ik als zzp’er aan de slag gegaan. Op dit moment geef ik zelf de training Ervaringswerker in de Wijk, doe ik veel op organisatorisch vlak achter de schermen en heb ik verschillende WMO begeleiding trajecten lopen.

Het werken bij Vitale Verbindingen bevalt mij heel goed, ik ben op dit moment erg tevreden met de werkzaamheden die ik doe. Wat ik zo fijn vind aan Vitale Verbindingen is dat mijn eigen ideeën en inbrengen kan doen en dat we op die manier weer nieuwe dingen kunnen ontwikkelen. Bij Vitale Verbindingen staan we dicht bij de mensen en worden de mensen gehoord. Vitale Verbindingen betekent dan ook voor mij dat ik er mag zijn en ook mijzelf mag zijn.

Persoonlijk ben ik iemand van aanpakken, ik ben iemand die eropaf gaat. Mijn kracht en specialisatie ligt op het gebied van huiselijk geweld, met name het emotionele stuk daarvan. In mijn vrije tijd wandel en fiets ik graag, ik teken en ik vind het heel leuk om kleding te maken.”

Mariëlle

Officemanager en communicatie

“In 2018 was Vitale Verbindingen op zoek naar ondersteuning op officegebied en werd ik gevraagd kennis te komen maken. Ik was direct enthousiast over Vitale Verbindingen, haar missie, het werk en de mensen. Mijn achtergrond als hulpverlener en mijn huidige werk was een mooie combinatie om te starten als officemanager bij Vitale Verbindingen. Ik ondersteun de coördinator en het bestuur bij het uitvoeren van hun taken en wanneer gewenst ook alle teams binnen Vitale Verbindingen. Vanaf 2020 ben ik ook teamlid bij het team Communicatie en houd ik me bezig met de website, publiciteit, social media, drukwerk etc.

Het werken voor Vitale Verbindingen is ontzettend leuk! Naast de fijne mensen en samenwerkingen en de mooie bijeenkomsten en gesprekken hou ik er ook van om structuur en overzicht te creëren en wegen of oplossingen te bedenken waardoor alles en iedereen goed en effectief kan functioneren en iedereen kan doen waar hij of zij goed in is. Omdat Vitale Verbindingen als organisatie steeds groter wordt en continue in ontwikkeling is, is er veel dynamiek en is er altijd wel wat te doen. Vitale Verbindingen is een plek waar iedereen echt wordt gezien en iedereen kan doen waar hij of zij goed in is.”


Bestuur
– A. Scholten, voorzitter
– J. Briaire, penningmeester
-S. Swart, secretaris

Medewerkers

Linde Notmeijer, coördinator
Johan Hol, kartrekker, team ED, team Horeca, team Noord, team Communicatie, team Wmo
José van der Waard, kartrekker, team ED, team Zuid, team Wmo
Sandra Loerakker, team ED, team Wmo
Mariëlle van Vorst, team Communicatie en office

Daarnaast heeft Vitale Verbindingen circa 35 vrijwilligers en vele vaste deelnemers en bezoekers.


Oud -Vitale Verbinders

Monique de Hullu en haar parkiet

Monique

Ervaringsdeskundige, communicatie, individuele begeleiding

“Toen Vitale Verbindingen net bestond vroegen ze mij of ik ook iets kon doen. Ik deed wat verschillende klusjes en dacht: ik zie wel waar het schip strand. Ik heb veel ervaring met leven op de straat en kan van daaruit veel verbindingen leggen. Ze zeggen vaak: ga doen wat je leuk vindt, maar ik draai het liever om: je kunt wel een mooi idee hebben maar je hebt ook helpende handen nodig om het uit te voeren. Er zijn veel activiteiten die bedoeld zijn voor, tijdens en na het leven met een diagnose of stoornis, maar Vitale Verbindingen gaat verder: herstel is kunnen leven met alles wat bij je hoort, midden in de maatschappij. Op dit moment houd ik me samen met Mariëlle en Diana bezig met het inzetten en onderhouden van de digitale communicatiemiddelen van Vitale Verbindingen. Als we dit goed hebben ingericht kunnen we niet alleen offline, maar ook online echt verbinding leggen!”

Monique heeft voor altijd een plek in ons hart.

Janite

Ervaringsdeskundige, begeleider, projectondersteuning

“Bij de start van Vitale Verbindingen ben ik al betrokken. Ik was eerst actief in Geitenkamp als ervaringswerker. Mijn passie is dat ik herstel en anti-stigma in de wijk heel erg belangrijk vind. Ik ben regulier opgeleid als hulpverlener, tot ik besloot dat ik mij niet thuis voelde in de reguliere hulpverlening en ik meer de ervaringswerker kant op wilde. Ik zag een mooie kans om mij binnen Vitale Verbindingen verder te ontwikkelen. Ik heb veel kunnen oefenen en ben gegroeid van het gebied van trainingen geven, coaching en kwaliteitsbewaking. Ik bied met collega’s ook Activerend Werk aan via de WMO. De laatste periode ben ik mij verder aan het professionaliseren op het gebied van organisatie en participatie.

Ik vind Vitale Verbindingen een erg toegankelijke organisatie waarbij ik alle ruimte ervaar om mijzelf te zijn en andere ook weer verder kan ondersteunen. In mijn vrije tijd ben ik graag aan het fotograferen in de natuur en houd ik met bezig met trolleybussen en ik schrijf een blog, en ik heb een kat en een konijn.”

Dorien

Ervaringsdeskundige, communitybuilder, trainer

“Via de pannekoekeninloop bij het Leger Des Heils kwam ik in contact met Vitale Verbindingen. Ik heb me direct aangesloten en heb de training Ervaringswerker in de Wijk gedaan. In mijn tijd bij Vitale Verbindingen heb ik verschillende vormen van herstel ondervonden: hierdoor ben ik psychisch weer stabiel. Ik krijg bij Vitale Verbindingen de tijd om te werken aan mezelf. Dat heeft me rust gebracht, maar ook heel veel mooie ideeën om aan de gang te gaan met mijn eigen passie. Ik ben nu binnen Vitale Verbindingen vooral aan het werk voor de training Ervaringswerker in de wijk en daarbij ben ik communitybuilder in Arnhem-Zuid. Verder geef ik ook vaak workshops.”

Mireille

Oud-Administrateur, projectondersteuning

“Ik ben bij Vitale Verbindingen als administrateur terechtgekomen via Marius, onze voorzitter van Vitale Verbindingen. Ik zorg dat alle financiën op orde zijn, dit betekent de begrotingen voor projecten en gemeenten maken, advisering van financiële vraagstukken en de voorbereiding van de jaarcijfers voor de accountant, maar natuurlijk ook de dagelijkse administratie. Samen met Marjet en Mariëlle vormen wij het Aandrijvend Wiel als ondersteuning van de stichting. Het bevalt me goed bij Vitale Verbindingen. Het is een verrijking om hier werkzaam te zijn. De mens is meer dan alleen een rugzakje, ieder mens heeft zo zijn eigen kwaliteiten en samen kunnen we veel bereiken. Ik geloof dat we door verbinden met elkaar samen ergens naar toe kunnen groeien. De mens staat bij Vitale Verbindingen centraal en het is heel fijn daar iets voor te kunnen betekenen.”

Sita

Praatgroepen, individuele coaching

“In 2000 ben ik in Arnhem komen wonen en ben gaan samenwonen. Ik startte met een opleiding bij de HAN Tijdens de opleiding werd ik ziek, en ben ik gestopt met de opleiding. Toen mijn ziekte een naam kreeg, Schizo-affectieve stoornis en traag werkende schildklier, begon mijn herstel. Hierdoor leerde ik verschillende organisatie en instellingen kennen. Via het wijkteam hoorde ik van Vitale Verbindingen en kreeg ik het telefoonnummer om contact te leggen. Ik belde en kreeg Marjet aan de lijn. We maakte een afspraak voor een gesprek. Tijdens dit gesprek zag ik in dat ik niet alleen een leven heb mét diagnoses heb, maar ook voorbij de diagnoses. Toen ben ik de training “Ervaringswerker in de wijk” begonnen en kon gelijk aan de slag als ervaringswerker. Ik kreeg het idee om een praatgroep te beginnen. En Vitale Verbindingen gaf mij de mogelijkheid. Toen ben ik begonnen met praatgroepen, individuele coaching en ben gaan deelnemen aan een project dat Participatie interview heet (in samenwerking met RIBW). Ik ben blij met Vitale Verbindingen. In de praatgroepen zien en leren we van ons eigen en andermans verhaal. We zien overeenkomsten, of zien punten van onszelf die we eerder niet hadden gezien. In de praatgroep is het fijn om bevestiging en herkenning te krijgen van elkaar. Ik wil bezig blijven met bovenstaande activiteiten en samenwerkingen aangaan met collegae.”

Sonja

Horecateam

“Ik ben via Activerend Werk bij Vitale Verbindingen terechtgekomen, vanwege een burn-out ben ik in de ziektewet gekomen en kreeg ik de diagnose PTSS en HSP (High Sensitive Person). Het kwartje was gevallen, en daarop heb ik actie ondernomen. Activerend Werk is een organisatie voor mensen die er een tijdje uit zijn geweest en wel weer wat willen doen, maar nog geen volledige betaalde baan kunnen draaien. Via de site van Activerend Werk kwam ik Vitale Verbindingen tegen, heb ik een mailtje gestuurd en zo kreeg ik een vrijwilligersfunctie bij Vitale Verbindingen in het horecateam. Mijn slogan: “Niets doen is geen optie”. Iets voor mezelf doen en wat voor anderen betekenen, dat is waar ik me goed bij voel.

Ik vind het fijn dat je bij Vitale Verbindingen de kans krijgt om zelf iets op te zetten. Na een tijd lang vier dagen in de week bij Vitale Verbindingen in het horecateam te hebben gewerkt, heb ik nu betaald werk gevonden. Ik werk nu bij het Nederlands Openluchtmuseum in de horeca. De structuur die Vitale Verbindingen mij kon bieden, heeft mij zeker geholpen bij de overstap naar betaald werk. Vitale Verbindingen betekende voor mij omgang met mensen en nieuwe mensen leren kennen, weer leren sociaal te zijn maar ook nieuwe vrienden maken.”

Vitale Verbindingen in de wijk

Marius

Oud Voorzitter-penningmeester, bestuur

“Ik ben bij Vitale Verbindingen terechtgekomen via Marjet Zegers. Ik kende Marjet omdat we samen hebben gewerkt binnen de verslavingszorg. Marjet is toen weggegaan omdat ze het beleid beperkend vond en ze wilde graag voor zichzelf beginnen. Vitale Verbindingen was toen nog een initiatief en Marjet heeft toen aan mij gevraagd of ik mee wilde denken om van Vitale Verbindingen een stichting te maken en zo is de stichting Vitale Verbindingen ontstaan.

Ik ben toen organisatorisch gaan faciliteren voor Vitale Verbindingen in 2014. Op dit moment draai ik een dubbele functie bij Vitale Verbindingen als voorzitter van het stichtingsbestuur en ik ben penningmeester. Het werken bevalt mij uitstekend, ik was al bekend met het zorgen voor mensen omdat ik al een achtergrond heb in de verslavingszorg en omdat ik vanuit huis al zorgde voor mijn broer en daardoor het zorgen voor iemand al heb meegekregen.

Wat Vitale Verbindingen voor mij betekent is een initiatief van mensen die opkomen voor kwetsbare mensen die in een systeem geduwd zijn met respect voor de ruimte die de mensen daarvoor nodig hebben. In een community komen we voor deze mensen op en we proberen dit zo goed mogelijk met elkaar te realiseren.

Naast Vitale Verbindingen ben ik ook voorzitter van de Adviesbrigade, een organisatie die advies geeft aan diverse organisaties. Verder zit in bij de Vereniging van Eigenaren en ben ik bezig met duurzaamheidseisen, én ik geef ook nog lezingen aan groepen jongeren bij het Maak-Lab. In mijn vrije tijd besteed ik graag tijd aan mijn kinderen en mijn kleinkinderen, ik ben vader van 2 en ik heb acht kleinkinderen.”

Benjamin

Oud Deelnemer

“In 2018 heb ik Vitale Verbindingen leren kennen. Eigenlijk kwam ik gewoon naar De Nieuwe Hommel om pannenkoeken te eten en zo raakte ik in gesprek met een aantal Vitale Verbinders. Ik ben een mensen-mens, en ontmoet graag nieuwe mensen. Ik heb bij Vitale Verbindingen de mogelijkheid om mensen te ontmoeten, aan activiteiten deel te nemen of zelf iets op te zetten wat financieel toegankelijk is voor iedereen.

Tot op heden bevalt dit mij heel goed en ben ik ambassadeur van Vitale Verbindingen. Ik kom trouw iedere vrijdag naar Vitale Verbindingen om deel te nemen aan de Knutsel Inloop en voor de Soep Inloop. Op dit moment maak ik voor Vitale Verbindingen bekendheid, door mensen aan te spreken en ze te vertellen wat er te doen is, of door ze welkom te heten als mensen binnenkomen en zo een praatje met ze te maken.

Ik ben een ondernemend persoon, zo heb ik in de maand mei een bingomiddag georganiseerd in coronatijd, dit was een groot succes. Ook geef ik presentaties op middelbare scholen en kook iedere zondag voor de daklozen. Ik ben zowel een denker als een doener. Ik noem mijzelf een moderne Feyenoorder: óók woorden met daden!”

Marjet – oud coördinator
In 2012 heb ik samen met een ervaringsdeskundige – die ik kende via mijn werk bij IrisZorg (tot 2007) en later als ZZP’er voor IrisZorg (project ‘herstelburo’) – initiatief genomen om in mijn eigen wijk, in het buurthuis (de Nieuwe Hommel in ontwikkeling) een herstel-community op gang te brengen. Al gauw werd dit ook breder en probeerden we in meerdere wijken een herstel-community op gang te brengen, in aansluiting op lokale wijkinitiatieven. Vanaf 2014 kregen we subsidie van de gemeente, maar ook via andere wegen vonden we financiële ondersteuning. Tot 2017 was het Zorgbelang Inclusief (huidige naam) die ons de ruimte gaf om verder te ontwikkelen van onderaf. Vanuit Rijnstad werden we in het begin ondersteund, doordat we in de luwte gratis gebruik mochten maken van ruimte in een aantal locaties. Vanaf december 2017 is Vitale Verbindingen een zelfstandig stichting. In april 2022 heb ik afscheid genomen van Vitale Verbindingen in de rol van coördinator. Na een sabbatical van 4 maanden was ik daarna weer beschikbaar als vrijwilliger en incidenteel als trainer. Van februari tot mei 2023 vervulde ik als interim-coördinator ook nog een paar maanden coördinatie-taken.

Ik ben voor sommige mensen nog steeds een vertrouwd gezicht binnen Vitale Verbindingen. Het is een community waarin ik vriendschappen onderhoud, me betrokken blijf voelen en nieuwe mensen leer kennen. Ik blijf ook leren en draag bij in de vorm van trainingen, meedenken en er gewoon zijn op momenten zoals de pannenkoek- of de soep-inloop. Ik ben niet meer fulltime beschikbaar zoals eerder en dat bevalt me eerlijk gezegd prima.
 
Het is nog steeds een warm bad voor mij. Ik kom er graag en ik ontmoet veel mensen met bijzondere verhalen. Binnen Vitale Verbindingen is enorm veel ervaringsdeskundigheid aanwezig. Hieraan is ook grote behoefte. Het is nog een kunst om GGZ en Sociaal Domein op een goede manier te organiseren zodat deze ervaringsdeskundigheid écht optimaal kan worden ingezet. 
 
Voor mij is Vitale Verbindingen mijn ‘ziel en zaligheid’ geweest, zoals een vrijwilliger het ooit verwoorde. Tegenwoordig doe ik het wat rustiger aan. Toch kan ik niet los staan van Vitale Verbindingen, omdat het staat voor waar ik als mens, wijk- en stadsbewoner voor sta: gemeenschap, inclusie, omzien naar elkaar, autonomie, samen redzaam zijn, plezier en (samen) mooie dingen maken. Vitale Verbindingen blijft daarin een gemeenschap waar ik inspiratie en steun vind als ik deze waarden waar wil maken.
 
Ik ben Marjet Zeegers, geboren in 1959 in Schimmert, Zuid Limburg. Ik was de middelste in een gezin van 7 kinderen en het eerste meisje. Van jongs af aan worstel ik met een negatief zelfbeeld wat zich onder andere uit in angst en depressie. In ons gezin was ik een observant, voelde mij een ‘kneusje’. Ik neigde al op jonge leeftijd naar zorg voor anderen, toen ook heel erg in de zorg voor dieren. Het bleek ook dat ik een hartafwijking had en daar ben ik op 8-jarige leeftijd aan geopereerd. Dat is allemaal goed gekomen, fysiek in elk geval: Ik leef nog Ik was al op jonge leeftijd een betrouwbare oppas (vanaf 10 jaar) en ging ook al op jonge leeftijd (vanaf 17 jaar) aan het werk in de jeugdzorg. Ik volgde eerst een parttime mbo-opleiding en ging pas vanaf 25 jaar studeren, pedagogiek en heel eigenwijs afgesloten met een vrij doctoraal sociale wetenschappen. Ik ben al heel lang (vanaf feb 1986) samen met Frank. We hebben geen kinderen, maar wel pleegzoons en meerdere jongeren of jongvolwassenen opgevangen. Op dit moment hebben we nog steeds een warme band met twee pleegzoons die al een tijd volwassen zijn en zijn we zeer betrokken bij de dochter van een helaas overleden collega en haar kindje. Dat voelt als een soort bonus-kleinkind. We hebben er plezier in en dragen graag bij. Familiecontacten zijn er wel (meer/minder spaarzaam) aan beide kanten, maar we voelen ons vooral verbonden met de ‘familie’, die we zelf hebben opgebouwd. 

Rudi Rikken

Rudi

Voorzitter, bestuur

“In de zomer van 2017 had ik voor het eerst een gesprek met Marjet. Zij vertelde me over Vitale Verbindingen en vroeg me of ik in het bestuur van de stichting wilde komen. Iemand van Zorgbelang Gelderland had haar dat aangeraden. Haar verhaal over Vitale Verbindingen maakt me meteen enthousiast. Einde van dat jaar gingen we met z’n drieën: Marjet, Marius Schoormans en ik, naar de notaris om de stichting Vitale Verbindingen Arnhem op te richten. Sindsdien ben ik voorzitter van de stichting en hoop dat nog lang te doen. Ik heb sindsdien een heleboel leuke mensen ontmoet die te maken hebben met onze stichting. Nu Rijnstad heeft besloten haar hoofdkantoor in de nieuwe Hommel te bevestigen maak ik me zorgen over onze huisvesting. Ik vind dat de nieuwe Hommel vooral van de wijk moet blijven. Ondanks al deze zorgen blijf ik enthousiast en voorzitter, zo lang mogelijk.”

Ria

Secretaris, bestuur

“Ik ben bij Vitale Verbindingen terechtgekomen via een bijeenkomst over hulpverleningsorganisaties en verwarde personen. Ik zat destijds bij de gemeenteraad en Vitale Verbindingen zat op de publieke tribune. Ik heb toen een gesprek gehad met Marjet en zij vertelde mij wat ervaringsdeskundigheid kan bijdragen. Ik heb gezegd dat ze de stichting meer zichtbaar moest maken en dat ik daar wel bij wilde helpen. Een half jaar later belde Marjet en vroeg of ik in het bestuur van Vitale Verbindingen plaats wilde nemen. Ik heb me in 2018 niet meer beschikbaar gesteld als Gemeenteraadslid waardoor er ruimte kwam om in het bestuur te gaan.

Ik ben op dit moment secretaris bij Vitale Verbindingen. Mijn taken bestaan uit het voorbereiden van bestuursvergaderingen, zorgen voor een goede agenda en ik ben eindverantwoordelijke voor de gang van zaken bij Vitale Verbindingen. Het is een enorme klus, er komt veel bij kijken, maar ik vind het een hele leuke klus en ik voel heel veel passie bij de mensen die ermee bezig zijn, dat vind ik prachtig om te zien en daar wil ik graag bij horen! Dat maakt het waard om er hard voor te werken.

Vitale Verbindingen betekent vooral voor mij dat iedereen mee kan doen in de stad hoe hij is. Het levert, met een mooi woord, een bijdrage aan inclusie. In het verleden ben ik altijd politiek actief geweest, maar nu ben ik volledig gepensioneerd. Nu heb ik veel tijd voor lezen, ik ben ook een echte filmfanaat. Ik hou van creativiteit, kunst en cultuur. En tijd doorbrengen met mijn gezin, mijn kinderen en kleinkinderen.”

Annet

Annet

Communicatie, coördinatie

“Via BurgerServiceLab, een netwerk van mensen die zich bezig houden met wijkinitiatieven kwam ik in contact met Vitale Verbindingen. In eerste instantie zochten ze iemand die kon helpen met de aanmelding activerend werk en het opmaken van een document. Er was veel te doen en ik vind het leuk om samen te werken met de Vitale Verbinders aan de communicatie en implementatie van activerend werk. Ik heb zelf het geluk gehad dat ik opgegroeid ben in een warm gezin, dat ik heel veel kansen heb gekregen en een stabiel leven heb. Ik vind het mooi om bij Vitale Verbindingen samen te werken, vakkennis te delen, te ontwikkelen of iets nieuws neerzetten en te leren van mensen met heel veel en vaak bijzondere levenservaring. Want verbinden doe je samen!”

Annet Storm

Annet

Ondersteuner projectmatig werken, coördinatie

“Ik heb Vitale Verbindingen leren kennen doordat ik een workshop heb gegeven bij de Zomerschool. Op een gegeven moment kwam de vraag of iemand wilde ondersteunen bij het projectmatig werken. Ik help mensen hierbij en ik probeer het vast te leggen, zodat we het kunnen verbeteren. Verder ben ik samen met een andere Vitale Verbinder een training aan het opzetten.
Ik vind het heel leuk dat je met heel veel verschillende mensen samenwerkt. Zelf heb ik een zusje met borderline en heb ik een vriendin verloren aan zelfmoord , dat zijn ervaringen die ik heb met de ggz en die ik nu ook weer tegenkom bij Vitale Verbindingen. Het mooie vind ik dat we werken vanuit talenten en dat het niet gaat om wat je hebt meegemaakt, maar dat het ook niet terzijde wordt geschoven.
Ik zou het mooi vinden dat ik echt een ondersteuning kan zijn voor Vitale Verbinders, dat mensen de tools hebben om iets op te zetten en af te maken. Er is heel veel kennis, het is mooi dat dit nog beter tot zijn recht komt. Zodat we meer mensen kunnen bereiken.”

Saar

Vitale Verbinder

“Ik wilde een nieuwe start maken. Daarvoor verhuisde ik naar Arnhem. Ik heb een bewogen leven achter de rug. Ik ben begonnen aan mijn herstel. Psychisch ben ik op een niveau waar ik tevreden mee ben. Op andere vlakken ben ik bezig en/of zoekende. Voor sociale contacten ging ik naar diverse wijkcentra. In de Nieuwe Hommel hoorde ik over Vitale Verbindingen. Eerst ging ik knutselen op de vrijdag bij Nicoline, daarna heb ik zelf iets opgezet voor de woensdag. Na een vrijwilligerscontract heb ik nu een leer-werk contract en ga ik cursussen doen. Ik wil mijn herstelervaringen inzetten voor wie dat nodig heeft. Vitale Verbindingen heeft mij gegeven wat ik zocht, sociale contacten, uitzoeken wat ik wil en de kans om mezelf te ontwikkelen.”

Nicoline

Vitale Verbinder

“Een vriendin nam me mee, zij is weggegaan maar ik ben er nog steeds. Ik was afgekeurd maar wilde toch iets. Dat werd knutselen bij Vitale Verbindingen. Daar ontdekte ik dat ik meer kan dan ik dacht. Lange tijd heb ik mijn vaardigheden en talenten verwaarloosd. Bij Vitale Verbindingen heb ik die in mijn eigen tempo herontdekt. Maar ook zijn er nieuwe naar boven gekomen waarvan ik niet wist dat ik ze in me had. Als vaste activiteit doe ik de knutselmiddag op vrijdag maar ook ben ik betrokken bij de organisatie van de Zomerschool en ik heb een blok in de training “Ervaringswerker in de wijk”.

Cynthia

Horecateam

“Sita interviewde me bij het RIBW en ze vertelde me over Vitale Verbindingen. Sita heeft een afspraak gemaakt voor me gemaakt. Want ik kon bij Vitale Verbindingen aan mijn “participatie” werken. Het geeft mij een opstapje naar de arbeidsmarkt. Hier mag ik fouten maken en er van leren. Ik heb bij Vitale Verbindingen nieuwe talenten ontdekt van mezelf. Ik heb geleerd om beter voor mezelf op te komen. en mijn grenzen “zelf” te ontdekken of te ondervinden. Nu doe ik voornamelijk werk in de keuken zoals voorbereidingen voor het eten, schoonmaken in de keuken, de bediening en andere hand en span diensten. Ik vind het echt leuk hier en voel me beter, lichamelijk en geestelijk. Op dit moment ben ik zelfs bezig met medicijnen afbouwen.”

Jan

Horecateam

“Ik heb Vitale Verbindingen leren kennen via mijn begeleidster van het RIBW. Ik zocht vrijwilligerswerk en zij had goede ervaring met Vitale Verbindingen. Ik werk in de spoelkeuken. Het is saai werk maar ik doe het wel. Wat mij bevalt is het sociale gebeuren, het slap geouwehoer van Monique bijvoorbeeld wat mij motiveert om er naar toe te gaan. Als ik mijn werk niet had of heb, bij Vitale Verbindingen hou ik me bezig met internet chillen. Ik heb een een bewogen leven gehad en mooie dingen meegemaakt. Bijvoorbeeld twintig jaar in Brazilië gewoond en daar een redelijk succesvol bedrijf gehad. Toen ging het mis. Maar nu ben ik herstellende en heb ik leren omgaan met alles en ben ik zoekende. Nu heb ik al jaren geen last meer van stemmen die mijn leven bedillen.”

Vasco

Stagiair

“Het is voor mij begonnen op school met de opleiding Sociaal Werk MBO 4. De derdejaars gaven een presentatie over hun stageplek. Veel medestudenten gingen al voortijdig naar huis. Ik bleef tot het eind. De laatste presentatie sprak me erg aan en ging over Vitale Verbindingen. Vooral het ervaringswerk maakte dat ik me hier al bij voorbaat thuis voelde. Het contact met voor mij onbekende en mensen met diverse achtergronden, interesse en ervaringen is voor mij en mijn opleiding een meerwaarde die ik bij Vitale Verbindingen heb kunnen vinden. Hierdoor heb ik een grote stap kunnen zetten in mijn leven, dat heeft geholpen aan wie ik nu ben.”

Sebastiaan

Horecateam

“Ik ben bij Vitale Verbindingen gekomen via de Vrijwilligerscentrale. Ik zocht wat om te doen en om structuur te krijgen in mijn leven. Dat heb ik, en nog méér, gevonden bij Vitale Verbindingen. Ik heb een turbulent leven achter de rug. Er is veel gebeurd, om wat ze tegenwoordig noemen van te herstellen. Nu gaat het goed, ik voel me meer verbonden met mezelf en daarom kan ik ook beter verbinding maken met anderen. Bij Vitale Verbindingen vind ik aansluiting bij andere mensen. Het gaat om mensen en niet om diagnoses. Ik heb zelf de diagnoses ADHD en PTSS jaren geleden gekregen maar ik merkte dat de diagnoses niet klopten. In werkelijkheid ben ik hoogsensitief en hoogbegaafd. Ik neem deel aan het project WHOP: We Helpen OntmoetingsPunt, dat ik heb leren kennen via Vitale Verbindingen. En verder in de keuken en andere hand- en span diensten voor Vitale Verbindingen Ik vind de contacten die ik hier of door hier op doe erg leuk. Ik merk ook dat ik mijn bindingsangst aan het overwinnen ben.”