06-16307949
info@vitaleverbindingen.nl

Rijn IJssel op bezoek bij Vitale Verbindingen

Jouw community van en naar herstel

Rijn IJssel op bezoek bij Vitale Verbindingen

Frank vertelt zijn verhaal
RijnIJssel op bezoek bij Vitale Verbindingen

Vitale Verbindingen: mogelijke stageplek eerstejaars-leerlingen Rijn IJssel

Rijn IJssel komt net als vorig jaar met eerstejaars-leerlingen op bezoek bij Vitale Verbindingen in de Nieuwe Hommel. Dit omdat Vitale Verbindingen een mogelijke stageplek kan bieden voor zowel MBO- als HBO-studenten. Zo bijv. Emmily. Toen ze bij Rijn IJssel begon met de studie Sociaal Werk, koos zij voor een stageplek bij Vitale Verbindigen. Daar volgde zij de trainingen “Ervaringswerker in de wijk” en de HOP (Honest, Open & Proud). Dit omdat zij haar ervaringen op een deskundige manier wil gaan inzetten.

Rijn IJssel, Vitale Verbindingen en herstel

Emmily vertelt dat zij door haar stageplek en trainingen bij Vitale Verbindingen ‘in haar herstel’ is gekomen. Ze is zelfs zo ver gekomen dat zij aan een studie is begonnen en deze inmiddels weet te combineren met haar gezin (Emmily heeft twee kinderen). Maar ook Jimmy, Frank en Sebastiaan, alle drie geworsteld met een verslaving, doen hun ‘herstelverhaal’.

Jimmy, Sebastiaan en Frank

Zo vertelt Jimmy, dé kartrekker van het Vitale Keukenteam van Vitale Verbindingen, dat hij zijn herstelervaringen èn kookkunsten inmiddels al weer zo’n zes jaar inzet ten behoeve van het herstel van anderen. Maar ook Frank en Sebastiaan vertellen over hoe hun werkzaamheden voor Vitale Verbindingen hen, na hun herstel van hun verslavingsproblematiek, heeft geholpen om in een ‘nieuwe maatschappelijke rol’ te groeien. Zo wil Sebastiaan graag jongerenwerker worden en heeft hij daar inmiddels de benodigde contacten voor gelegd. Frank daarentegen houdt het dichter bij huis. Hij heeft zich in korte tijd thuis weten te voelen in het Keukenteam van Vitale Verbindingen en vervult zijn nieuwe rol aldaar. Naar eigen zeggen, voelt hij zich nu “meer dan ooit verantwoordelijk voor zijn herstel”.

Nadat de docent van Rijn IJssel en zijn leerlingen de mogelijkheid hebben gekregen om vragen te stellen aan de aanwezige Vitale Verbinders, wordt het bezoek afgesloten met het nuttigen van Jimmy’s heerlijke linzen- of pompoenensoep en/ of ‘Sonja’s frituurtje’. Jimmy en Sonja draaien overuren bij deze jonge bezoekers.


Frank vertelt zijn verhaal
Frank vertelt zijn verhaal

Herstel in de psychiatrie ‘toen’

Begin jaren 90 begint de herstelbeweging (recovery) in Amerika. Dit omdat sommige patiënten vinden dat er bij hun behandeling te veel gekeken wordt naar het ‘medisch model’. Het ‘medisch model’ kijkt vooral naar diagnoses, beperkingen en het verminderen van symptomen.

William Anthony over herstel ‘nu’

William Anthony, directeur van Boston Centre for Psychiatric Rehabilitation en leider in het onderzoek naar herstel, formuleerde een geheel andere definitie voor herstel. Deze wordt in de herstelbeweging van tegenwoordig gelukkig steeds vaker gebruikt. Ook in Nederland.

Herstel is een uniek en ten diepste persoonlijk proces waarin iemand zijn houding, waarden, gevoelens, doelen, vaardigheden en rollen verandert. Een manier om een bevredigend, hoopvol leven te leiden, met een zinvolle bijdrage aan de gemeenschap, ondanks de beperkingen van de aandoening. Het onstaan van een nieuw leven met een nieuwe betekenis en zin van het leven, terwijl men over de rampzalige gevolgen van een psychiatrische aandoening heen groeit.

William Anthony 1993

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.