06-36348498
info@vitaleverbindingen.nl

Stappen zetten in mijn herstel tijdens training Ervaringswerker in de Wijk

Jouw community van en naar herstel

Stappen zetten in mijn herstel tijdens training Ervaringswerker in de Wijk

Samen met tien medecursisten rondde ik, Suzanne, onlangs de training Ervaringswerker in de Wijk van Vitale Verbindingen af. In de cursus heb ik stappen gezet in mijn herstel, verkend of en hoe ik mijn ervaring kan inzetten voor anderen én mijn netwerk vergroot.

Ervaringsdeskundigen van Vitale Verbindingen ontwikkelden Ervaringswerker in de Wijk en bieden de training aan. Zij leren deelnemers hoe zij hun ervaringen, levensverhaal en kracht kunnen inzetten voor zichzelf en anderen. Cursisten krijgen handvatten om stappen te zetten in hun herstel vanuit de eigen passie. Zij ontwikkelen praktische vaardigheden waarmee ze aan de slag kunnen in de (eigen) wijk als ervaringswerker. Zelfregie en zelforganisatie vormen het uitgangspunt. De training biedt een basis voor het leren vertellen van het eigen (herstel)verhaal, het ontdekken van passies en talenten en het toepassen van gesprekstechnieken in de praktijk.

Elk verhaal doet ertoe

Al aan het begin van de training ontdekte ik dat ik best wat vooroordelen heb over anderen met psychische problematiek. De training heeft wat dat betreft mijn ogen geopend: achter alle problemen gaan verhalen schuil die gehoord willen worden. Elk verhaal doet ertoe. Elk mens mag worden gezien en gehoord.

We bouwden in de groep al snel een veilige en vertrouwelijke band op. Veel lof daarin ook voor de trainers, die een veilige setting creëerden waarin iedereen ertoe doet.

Ik heb deze training met veel plezier gevolgd. De verhalen van de medecursisten hebben mij stuk voor stuk ontroerd. Ook ben ik onder de indruk van de kracht van iedereen. Door wat je meemaakt word je sterker en hoe mooi is het als je vanuit die ervaring iets voor een ander kunt betekenen.

Ik kijk nu al uit naar de terugkombijeenkomst in januari!

Ervaringen van andere cursisten

Johan: “De training was voor mij een voortraject om ervaringsdeskundige te worden en dankzij mijn medecursisten heb ik meer inzichten gekregen in dit vakgebied. Ik vond het mooi hoe iedereen betrokken raakte bij elkaar en elkaar altijd probeerde te steunen. Ervaringen van medelotgenoten maken je sterk.”

Lisa: “Door de training heb ik nog meer zelfinzicht gekregen en meer kennis over het inzetten van ervaringsdeskundigheid. Ook de verbinding in de groep was erg fijn.”

Alex: “Het waardevolle contact met medecursisten laat zien dat ieder zijn eigen verhaal heeft van vallen… en de kracht vinden om op te staan. Dit geeft mij energie om te groeien en andere mensen beter te kunnen ondersteunen in hun herstel.”

Elle: “Ik heb veel inzicht gekregen in mijzelf en mijn vooroordelen over anderen en mezelf. Het herstelverhaal schrijven is een mooi moment om stil te staan bij hoever ik al gekomen ben en trots op mezelf kan zijn. De begeleiding was goed en empathisch. En de diversiteit van de deelnemers een leerzame verrijking. In de training krijg je veel vrijheid om zelf te bepalen wat je wilt doen als ervaringswerker.”

Meer informatie

De training wordt meerdere keren per jaar aangeboden door ervaringsdeskundigen van Vitale Verbindingen. Hier vind je meer informatie en neem bij vragen gerust contact op via info@vitaleverbindingen.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.