06-36348498
info@vitaleverbindingen.nl

Uitreiking certificaten training Honest Open Proud

Jouw community van en naar herstel

Uitreiking certificaten training Honest Open Proud

Donderdag 11 november jl. hebben Marjet en ik (Hilko) de HOP-training afgesloten. Het was een leuke groep van 10 man sterk. Tijdens de training is er veel aan bod gekomen over openheid geven over je diagnose. Het blijkt dat de cursus veel hulp kan bieden voor mensen die worstelen met de gedachte openheid te geven. Vertel je het wel, vertel je het niet, in verschillende situaties, variërend van een sollicitatiegesprek, tot een date. Wat zijn dan de voor- en de nadelen van openheid geven? Hier wordt goed over nagedacht in de cursus.

Ook het doen van je eigen verhaal speelt een centrale rol in de cursus. Hoe zet je je verhaal op papier en hoe vertel je je verhaal aan een ander, in de groep of individueel. Belangrijk thema, je leert dat je altijd aan je verhaal kunt sleutelen, zodra je ervaren hebt wat er wel- en niet zo goed werkt als je openheid geeft.

Het was voor mij, Hilko, de eerste keer dat ik de HOP-training gaf na het afronden van de HOP Facilitators opleiding. Ik heb er erg van genoten, en ik heb veel geleerd van de groep. Het mooie van facilitator zijn, voor mij, is dat je onderdeel bent van de groep en niet zo zeer een leraar die alleen maar een cursus geeft. Ik heb gebruik kunnen maken van mijn eigen ervaring en vond het erg leuk en interessant om de ervaringen van de deelnemers te horen. Sommige verhalen van cursisten grepen mij erg aan moet ik eerlijk zeggen. In de groep kun je wel een positieve draai geven aan je eigen (nare) ervaringen.

Ik wil Marjet heel erg bedanken voor de samenwerking en de steun die ik heb gekregen van haar. Ik wil ook graag de deelnemers danken voor hun openheid, enthousiasme en eerlijkheid. Jullie hebben de cursus tot een succes gemaakt!

Iedereen gefeliciteerd met het behalen van het HOP-certificaat!

Op naar de volgende cursus zou ik zeggen, ik kijk er erg naar uit.

Hilko

Meer informatie over de training Honest Open Proud

De training Honest, Open en Proud (HOP) is bedoeld voor inwoners, ervaringsdeskundigen, stagiaires bij opleidingen als Social Work en wijkprofessionals om aan de slag te gaan met stigma. Dit is een onderwerp dat in het sociale domein en in de wijken nog vaak een rol speelt in hoe men naar zichzelf en de ander kijkt als het gaat over psychische kwetsbaarheid en een verhaal hebben. Schaamte, oordelen, maar ook misverstanden en andere ervaringen kunnen ertoe leiden dat het persoonlijk verhaal verborgen wordt of juist extreem geuit.

In de training wordt een bewustwordingsproces op gang gezet bij de deelnemers in hoe men zijn of haar verhaal vertelt en op welke manier passend en constructief is. Er wordt uitgelegd hoe stigma doorwerkt en zelfstigma remmend kan zijn in zelfbeeld, sociale contacten, functioneren en werkzaamheden. Omdat het voor ieder een persoonlijk proces is, wordt de training zo vormgegeven dat men concreet met zichzelf aan de slag kan en stappen kan zetten. Het gaat over openheid, bij jezelf en vanuit de omgeving en hoe hier een passende weg in te vinden. Resultaat van eerdere trainingen laat zien dat deelnemers een groei doormaken, meer bewustwording optreedt en betere keuzes worden gemaakt in hoe, wanneer en waar de eigen ervaringen in te zetten. En tegelijkertijd geleerd is beter om te gaan met stigma ervaringen.

De training Honest, Open en Proud is ontwikkeld door een onderzoeksinstituut in Chicago en werd naar Nederland gehaald en gefaciliteerd door Samen Sterk Zonder Stigma. Dit zal overgenomen worden door Phrenos. Vitale Verbindingen heeft vijf mensen op laten leiden die deze training mogen aanbieden.

Heb je interesse om deze training te volgen? Laat het ons dan weten via info@vitaleverbindingen.nl. Bij voldoende aanmeldingen (minimaal zes personen) kunnen we weer een nieuwe groep starten. Dit is ook mogelijk op aanvraag van partner organisaties of bewonersgroepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.