Arnhem
06 19173659
info@vitaleverbindingen.nl

Week van de psychiatrie in het teken van de openheid

Week van de psychiatrie in het teken van de openheid

Op maandagochtend is de Week van de Psychiatrie gestart in Akker 71 in Arnhem-Zuid met de mogelijkheid om Moodboards te maken over trauma en herstel onder leiding van twee vrijwillige medewerkers van Vitale Verbindingen. Er waren heerlijke cupcakes gebakken om het een eigen, vertrouwde sfeer te geven.

 

Voorlichting PTSS

In de middag is er een de interactieve voorlichting PTSS gegeven in wijkcentrum de Beijer, Geitenkamp. Een hartverwarmende en intense bijeenkomst waar openhartig is gedeeld. Een bezoeker van een andere activiteit bleef spontaan ‘hangen’ toen hij het thema zag: ‘ik heb ook PTSS’. Een andere bezoeker ‘zat er middenin’ en vertelde aan het einde ‘een beetje hoop te hebben gekregen’ . De derde bezoeker durfde de hele tijd niet veel te zeggen, maar aan het einde deed ze haar coming out: ‘ik heb chronische PTSS’.

De enige professional in het publiek gaf aan geraakt te zijn en onder de indruk te zijn aan den lijve te ervaren wat het is om de theorie in ‘real live’ mee te krijgen. Met 8 bezoekers was de groep deelnemers niet groot, maar het was het meer dan waard!

 

Verhalenpodium

Dinsdagavond gingen we verder, nu in wijkcentrum de Nieuwe Hommel. Om 19.30 uur startte de avond hier met een open Verhalenpodium, in huiselijke sfeer en onder het genot van een hapje en een drankje. De aanwezigen waren vrij om het podium op te gaan en hun verhaal te delen over trauma en herstel, of wat men maar kwijt wilde. Een vrijplaats voor verhalen! Zoals de eerste deelnemer al vertelde: ‘dit is mijn volgende stap in mijn reeks van stappen vooruit!’ , zo gold dat mogelijk voor meer bezoekers deze avond. Het vertellen had een aanstekelijke werking. Eerst nog aarzelend, kwamen de mooie, ontroerende, kwetsbare en krachtige verhalen vanzelf. ‘Ik zat in die stoel en toen vroeg ze aan mij: hoe oud ben je nu?’ Een blog over het hervinden van jezelf tot een gedicht van Rumi. Een andere uitspraak: ‘mijn neefje betekent op dit moment alles voor mij’ en weer een andere: ‘in mijn cultuur is het niet gemakkelijk om over gevoelens te praten, maar als ik deze verhalen hoor wil ik mijn trauma onderzoeken en aandacht geven’. Het zijn slechts voorbeelden van de openhartige ervaringen die zijn gedeeld tijdens de avond. Aan het einde kwamen we tot de conclusie dat we dit vaker willen doen. Gewoon, omdat het heel fijn is om te doen en het echt verbinding geeft. Een mooie afsluiter van de Week van de Psychiatrie.

Deel dit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.